Svenskarnas nya jultradition: se på Ensam Hemma

2 december 2021

SF Anytimes statistik över de mest uthyrda julfilmerna visar på en explosionsartad tillväxt de senaste åren för den halsbrytande familjekomedin från 1990.

För många är en viktig del av julmyset att slå sig ner i soffan och titta på julig film och tv. Men vad vi tittar på skiljer sig mellan hushållen. På julaftons eftermiddag tittar förstås många på Kalle Anka och Karl-Bertil, men övrig tid vänder sig många till olika filmtjänster på nätet för att själv kunna välja vad man vill se.

SF Anytime har gått igenom vilka julfilmer som har hyrts ut mest de senaste fem åren. Vissa klassiker ligger stadigt på topplistan, som de romantiska komedierna Love Actually och The Holiday.

Mer överraskande är hur vissa filmer har ökat mångdubbelt i popularitet. Den absolut största ökningen står Ensam hemma för, vars försäljning i december har ökat med över 4800 % mellan 2016 och 2020.

I december 2016 var Ensam hemma den 65:e mest uthyrda filmen hos SF Anytime (alla kategorier, inte bara julfilmer), men i december 2020 hade den klättrat till plats 3 på listan. Den 30 år gamla komedin tävlade då alltså om topplatserna med de nyaste storfilmerna från 2020.

– Att Ensam hemma är en härlig julfilm som många vill se i december, det visste vi redan, men att det har ökat så mycket de senaste åren är ganska häftigt! Det är verkligen en ny svensk jultradition som vi ser formas här, säger Jessie Ross Skärvad, Head of Marketing & Sales på SF Anytime.

En film som har gjort en liknande resa är actionfilmen Die Hard med Bruce Willis från 1988, som står för den näst största ökningen: över 3600 % fler uthyrningar i december 2020 jämfört med 2016.

– Vad det gäller Die Hard så tror vi att den kraftiga ökningen hänger ihop med den livliga debatt i filmkretsar på internet som har pågått de senaste åren, om den bör ses som en julfilm eller ej. Det är roligt att se att våra kunder hänger med i den utvecklingen, och det ska bli spännande att se vad som blir våra storsäljare i december 2021, säger Jessie Ross Skärvad.

 

Topplista, de mest uthyrda julfilmerna på SF Anytime i december 2020 (endast filmer som funnits i utbudet i minst 5 år)

 1. Ensam hemma
 2. Ensam hemma 2
 3. Love Actually
 4. Die Hard
 5. The Holiday
 6. Astrid Lindgrens jul
 7. En tomtesaga
 8. Trolltyg i tomteskogen
 9. Ensam hemma 3
 10. Polarexpressen

 

Topplista, de mest uthyrda julfilmerna på SF Anytime i december 2020 (inklusive filmer som funnits i utbudet mindre än 5 år)

 1. Ensam hemma
 2. Happiest Season
 3. Ensam hemma 2
 4. Fatman
 5. Jag kommer hem igen till jul
 6. Love Actually
 7. Last Christmas
 8. Die Hard
 9. The Holiday
 10. Grinchen – Julen är stulen

 

Kontakter

Jessie Ross Skärvad

Head of Marketing & Sales