Dubbel vinst för Tom Cruise när SF Anytime prisar årets största filmer

9 mars 2023

När SF Anytime summerar det gångna året och delar ut priser till årets favoriter i tv-soffan så toppas både köp- och hyrfilmslistan av Top Gun: Maverick.

Representanter för både internationella och nordiska filmbolag trotsade onsdagens snöstorm och samlades i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm för SF Anytime Awards, den årliga gala där SF Anytime delar ut priser till de filmer som har hyrts ut och sålts mest under året som gått. Bland andra var filmbolagen Paramount, Sony och SF Studios på plats för att ta emot priserna för årets största hyrfilmer respektive årets största köpfilmer*.

- Det är bara att gratulera Paramount och Top Gun: Maverick för de två förstaplatserna, det är ju tveklöst förra årets största, mest efterlängtade och mest omtalade film. Tidigare år har vi haft helt olika vinnare som köp- och hyrfilm, men i år är två filmer med på båda listorna – utöver Top Gun: Maverick även Spider-Man: No Way Home. Det är också roligt att James Bond-filmen No Time to Die, som var förra årets mest köpta film, vinner pris i år igen, men nu som hyrfilm, säger Peter Öhman, innehållschef på SF Anytime.

2022 års största köpfilmer

  1. Top Gun: Maverick
  2. Spider-Man: No Way Home
  3. Uncharted

2022 års största hyrfilmer

  1. Top Gun: Maverick
  2. No Time to Die
  3. Spider-Man: No Way Home

- 2022 har varit ett händelserikt år i filmbranschen, inte minst på streamingmarknaden där olika spelare har testat sig fram med olika typer av distributionsstrategier. Det avspeglar sig nu på våra topplistor, där de stora vinnarna är de filmer som inte har gått direkt till abonnemangstjänsterna utan först varit tillgängliga som hyr- och köpfilm, säger Michael Holmberg, chef för SF Anytime.

*Baserat på filmernas omsättning hos SF Anytime.

Kontakter

Michael Holmberg

Managing Director


Peter Öhman

Head of Content & Publishing