Blått och rosa på prispallen när SF Anytime firar årets största filmer

8 mars 2024

När SF Anytime summerar filmåret 2023 och delar ut priser till filmerna som har streamats mest i tv-soffan så toppas listorna av Avatar: The Way of Water och Barbie.

Över hundra representanter för filmbranschen samlades på torsdagskvällen i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm och firade den annalkande våren och filmåret 2023 vid SF Anytime Awards, den årliga gala där SF Anytime delar ut priser till det gångna årets största filmer. Bland andra var Disney, Universal, Warner, Sony, SF Studios och Nordisk Film på plats för att ta emot priserna för årets största hyr- och köpfilmer*.

- 2023 har varit ett skojigt filmår, som har bjudit på en blandning av väntade och lite mer oväntade framgångar. Att Avatar: The Way of Water skulle bli en succé var relativt väntat. Barbie var ju betydligt svårare att förutsäga. Extra kul att en halvsmal film som Ruben Östlunds Triangle of Sadness blev en stor framgång, säger Peter Öhman, innehållschef på SF Anytime.

Nytt för i år är att två priskategorier för nordiska filmer har adderats.

- Filmer producerade i de nordiska länderna har alltid varit en stor och viktig del av vårt utbud. Även om både vi och våra kunder älskar film överlag så klappar våra hjärtan naturligtvis lite extra varmt för filmer från Norden. Att vi nu låter dessa filmer skina i en egen kategori på vår gala känns passande, säger Peter Öhman.

Våren 2023 tillkännagav SF Anytime förvärvet av den danska filmtjänsten Blockbuster och under året har de två tjänsterna slagits samman.

- Förvärvet av Blockbuster är en av de största händelserna i SF Anytimes 22-åriga historia, så 2023 har varit ett hektiskt och spännande år för oss. Sammanslagningen av Blockbuster och SF Anytime har gått bättre än vi hade vågat hoppas, så det känns fantastiskt att idag kunna träffas och skåla för en mycket lyckad sammanslagning, och för både svensk och dansk film som vinnare av de nordiska priserna, säger Michael Holmberg, VD för SF Anytime.

2023 års största köpfilmer

 1. Avatar: The Way of Water
 2. Super Mario Bros. Filmen (The Super Mario Bros. Movie)
 3. Indiana Jones and the Dial of Destiny

2023 års största nordiska köpfilmer

 1. Länge leve bonusfamiljen
 2. Darkland II (Underverden 2)
 3. Triangle of Sadness

2023 års största hyrfilmer

 1. Barbie
 2. Equalizer 3
 3. Super Mario Bros. Filmen (The Super Mario Bros. Movie)

2023 års största nordiska hyrfilmer

 1. Triangle of Sadness
 2. Länge leve bonusfamiljen
 3. Darkland II (Underverden 2)

*Baserat på filmernas omsättning hos SF Anytime och Blockbuster.

Kontakter

Michael Holmberg

Managing Director


Peter Öhman

Head of Content & Publishing