Bergmanveckan blir digital på SF Anytime

11 juni 2020 - Senast uppdaterad 30 mars 2021

På fredag 12 juni inleder den digitala streamingtjänsten SF Anytime och filmfestivalen Bergmanveckan ett digitalt samarbete kopplat till att Bergmanveckans ordinarie festivalaktivitet i sommar inte blir av på grund av den rådande Coronasituationen. Den 12 juni – 5 juli kommer Bergmanveckan att äga rum hos SF Anytime, istället för på Fårö där festivalen i vanliga fall brukar hållas.

Samarbetet tar sig formen av en minisajt för festivalen på SF Anytimes digitala plattform där man kommer att lyfta fram filmer på olika teman med tyngdpunkt på Ingmar Bergmans filmer. Under de tre första dagarna, fredag 12 juni-söndag 14 juni, kommer SF Anytime dessutom att ha en exklusiv förhandsvisning av den nya hyllade filmen Papicha från filmbolaget Lucky Dogs. Filmen kommer på bio den 28 augusti. Utöver Ingmar Bergman kommer även skådespelaren Eva Dahlbeck och nyligen bortgångne Max von Sydow att hyllas.

"Fårö när det är som ljusast om kvällarna i juni är ju svårslaget, men när en fysisk filmfestival nu inte går att arrangera är det otroligt roligt att SF Anytime vill göra det här med oss – och tillsammans med dem kan vi ju också sprida filmkärlek till en mycket större publik, i hela Sverige", säger festivalens konstnärliga ledare Emma Gray Munthe.

"Vi är väldigt glada över samarbetet med Bergmanveckan och tycker det är oerhört spännande och roligt att få genomföra det på det här sättet nu när festivalen inte blir av på plats. För oss på SF Anytime och SF Studios är Ingmar Bergman och hans filmer inte bara en viktig del av vår filmkatalog utan också ett filmhistoriskt viktigt arv som vi vill hållande levande. Bergmanveckan och Bergmancenter bidrar i allra högsta grad till att levandegöra detta arv", säger Jessie Ross Skärvad, Head of Marketing & Sales Digital Services på SF Studios.

Den digitala Bergmanveckan har fem fokusområden:

  • Förhandsvisning av Papicha
    Papicha är en algerisk, internationellt samproducerad dramafilm 2019 regisserad av Mounia Meddour. Den visades i sektionen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes 2019. Den valdes som det algeriska bidraget för den bästa internationella spelfilmen vid Oscarsgalan 2019 och har vunnit flera internationella priser och nomineringar.

  • BERGMAN (sju filmer av Ingmar Bergman i urval av Emma Gray Munthe, konstnärlig ledare på Bergmancenter)

  • MAX VON SYDOW 1929-2020 (ett urval av sju filmer med Max von Sydow, till minne av den tidigare i år bortgångne skådespelarlegenden)

  • EVA DAHLBECK 100 ÅR (ett urval av sju filmer med Eva Dahlbeck, med anledning av att det är 100 år sedan hennes födelse)

  • EMMA REKOMMENDERAR (Emma Gray Munthes personliga urval av filmer ur SF Anytimes bibliotek)

Utöver filmvisningarna lanserar Bergmanveckan en affischtävling där de efterlyser nya affischer till valfri Bergman-film. I tävlingen kan man vinna affischer, och möjligheten att få med sin affisch i en utställning på Bergmancenter 2021.

För mer information om Bergmanveckan: https://www.bergmancenter.se/bergmanveckan/.

För mer information, vänligen kontakta:
Jessie Ross Skärvad, Head of Marketing & Sales Digital Services, SF Studios +46 70 445 02 28 
Emma Gray Munthe, Artistic Director Bergman Week, +46 708 52 78 87

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är det ledande filmbolaget i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver de digitala tjänsterna SF Anytime och SF Kids. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

Om Bergmanveckan
Fem dagar på Fårö med film, samtal, teater, musik och både svenska och internationella gäster som Greta Gerwig, Noah Baumbach, Levan Akin, Yorgos Lanthimos, Mia Hansen-Løve, Harriet Andersson, Tim Roth med flera. Bergmanveckan 2020 är inställd i fysisk form men lever vidare på annat sätt och i nya kanaler.

Kontakter

Jessie Ross Skärvad

Head of Marketing & Sales